keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Tervetuloa

Päätin perustaa blogin jossa on tarkoituksena kertoa kuulumisia snowcross kauden tapahtumista. Kirjoitan tänne kuulumisia treeneistä, kilpailusta ja toisinaan varmaan muustakin. Edellisinä talvinahan Tynkkynen Motorsport snowcross tiimin menoa on voitu seurata http://tynkkynenmotorsport.com/ sivulta, mutta nyt kun tiimin ykköskuski laittoi ajohanskat narikkaan, minun kamppailua snowcrossin SM sarjassa voidaan seurata täältä.

Kuljettaja:
Nimi: Jere Tynkkynen
Numero: 227
Ikä: 20
Koti: Punkaharju (opiskelija-asunto Savonlinnassa)
Kerho: I-SMoKe (Itä-Savon Moottorikelkkailijat)
Paino: 80 +/- pari kiloa
Pituus: 180
Kilpailuluokka: SM Sport
Kelkka: Lynx rave 550 -08
Saavutukset: SM 5. kausilla -08 ja -09
Tavoite: Sport luokan SM mitali.

Snowcross:
Snowcross on hyvin pitkälti motocrossia vastaava laji, jossa maksimissaan 20 kuljettajaa yhtäaikaa ajavat vauhdikasta hyppyreitä ja mutkia täynnä olevaa rataa 15-20 minuuttia. Vaikka moni ei helposti uskokkaan, on snowcross erittäin kova fyysinen laji, joten pelkästään vauhtihulluudella ei tässä vaihdikkaassa ja teknisessä lajissa pärjää.
Snowcrossin SM sarjaa ajetaan yhteensä neljässä eri luokassa. Juniori -luokka on 12-16 vuotiaille kuljettajille, jotka ajavat alle 600 kuutioisilla puhallinjäähdytteisellä moottorikelkoilla. Sport luokka on samalle kalustolle tarkoitettu luokka yli 15-vuotiaille. Pro Stock luokka on yli 16-vuotiaille kuljettajille, jotka ajavat virittämättömillä 600 kuutioisilla nestejäähdytteisillä kelkoilla. Pro Open taas on avoin luokka yli 16-vuotiaille. Pro Openissa voidaan ajaa viritetyllä kelkalla. Itse ajan Sport luokkaa, sillä puhallinjäähdytteisillä ajettaessa kaluston kustannukset pysyvät lähes kolmas osassa nestejäähdytteisiin verrattuna.
Alla linkki snowcrossin MM sarjan videokoosteeseen.
http://freecaster.tv/mx/1007804/2009-fim-snowcross-world-championship-highlights

Kalusto:
Kahtena viimeisenä talvena ollaan menty samalla kalustolla kuin tulevakin talvena. Eli puhallinjäähdytteisellä Lynx Rave 550 -08 moottorikelkalla.

Valmistautuminen:
Kuntotreeninä on jo kolmatta vuotta hyvin pitkälti samanlainen, hyväksi todettu Suomen Moottoriliiton valmentajan tekemä kunto-ohjelma, joka jaksottuu eri kuukausille erilaisina. Ohjelma sisältää peruskuntokaudet 1 ja 2, kilpailuun valmistavan kauden ja kilpailukauden. Kaikissa näissä on ideana treenata kovaa kolme viikkoa ja levätä/palautella viikko välissä kunnes jatketaan taas treeniä. Ajokaudella tietysti pyritään ajamaan mahdollisimman paljon. Treeniviikkoon sisältyy harjoittelua kuutena päivänä viikossa. Harjoittelu koostuu lenkeistä, pallopeleistä, kuntopiiristä, saliharjoittelusta ja motocrossista, joka on jäänyt minun osalta vähille motocross pyörän puuttumisen takia. Lepoviikolla on 4 tai 5 kevyttä/palauttavaa harjoitusta.

Talvi 2006
Isoveli aloitti snowcrossin talvella 2004 ja tätä seuratessani tuli mieletön hinku päästä itsekkin ajamaan. Talvella 2006 sain ensimmäisen moottorikelkkani (lynx enduro 550f -05). Tällöin sain ensimmäiset ajokokemukset snowcross radalta ja laji vei minut mennessään. Sama talvena ajoin ensimmäiset kilpailuni. Ajoin kaksi Sprint kilpailua ja kolme snowcross kilpailua. Sijoitukset olivat yleensä listan loppupäässä. Vauhti kasvoi nopeasti koko talven ja talven päätyttyä odotettiinkin jo seuraavaa talvea, jolloin haaveiltiin ajettavan koko SM sarja.

Talvi 2007
Talvelle 2007 uusimme kalustoa ja näin alleni tuli Lynx rave 550 -07. Uusi kelkka ja kokemus paransivat sijoituksiani edellisestä talvesta. Intoa ajaa oli ehkä liikaakin, sillä jo kolmannessa SM kilpailussa Oulussa mursin aika-ajossa vasemman ranteeni ja näin kauden kaksi viimeistä snowcross kilpailua jäi ajamatta ja kausi oli kilpailujen osalta siinä. Koskaan ei ole harmittanut niin paljoa kuin matkalla Oulusta Punkaharjulle käsi paketoituna. Ajamisen halu ei loppunut tähän. Huomasimme, että vauhdillista kehitystä tuli roimasti talvena 2007 vaikka se kesken jäikin. Päätin että kaudella 2008 ajan täyden SM sarjan. Talven jälkeen alkoi kova kuntotreeni ja seuraavalta talvelta odotettiin SM sijoitusta kymmenen parhaan joukkoon.

Talvi 2008
Taas uusittiin kalustoa ja tällä kertaa alle tuli edeltävää kelkkaa uudempi malli Lyn rave 550 -08. Tähän talveen ruettiin panostamaan minunkin osalta paljon. Talveen lähdettäessä kelkka ja fyysinen kunto oli parempia kuin koskaan aikaisemmin. Alkutalvesta teimme veljen kanssa treenimatkoja pohjoisen lumille. Alkutalven ajotreenit tuottivat tulosta ja pääsin heti kauden alettua taistelemaan paikastani kymmenen parhaan joukossa. Kauden kuljetessa eteenpäin huomasin sijoitusteni nousevan kohti kärkeä. Kauden jälkeen olin kerännyt viidenneksi eniten SM pisteitä. Tämä täytti tavoitteet paremmin kuin hyvin. Seuraavana talvena edessä oli varusmiespalvelus. Päätin silti ajaa, sillä lajista on vaikea päästä eroon.

Talvi 2009
Varusmiespalvelus söi todella rankalla kädellä harjoittelua, mutta uskalsin silti asettaa taivotteeksi saman sijoituksen kuin edellisenä talvena. Fysiikka ja kelkka olivat aika lailla samanlaisia kuin edeltävänäkin talvena, joten lähtökohdat viidenteen sijaan olivat mahdollisia.
Pääsin ajamaan kaikki 4 Sm osakilpailua ja löysin kauden päätteeksi itseni sijalta 5. Olin tähän tyytyväinen vaikka hampaankoloon jäikin haave mitalista, joka oli lähellä ollesani SM pisteissä neljäntenä viimeiseen kilpailuun lähdettäessä. Talvella 2009 ajoin elämäni parhaan eräsijan sijoittuen toiseksi Ivalossa.

Talvi 2010
Talveen 2010 lähdetään pitkälti samalla kuntoilun määrällä ja samalla kelkalla. Kelkka tunnetaan hyvin ja saamme säädettyä siitä varmasti paremman kuin koskaan aikaisemmin. Onneksi myös luotettavat ja korvaamattomat mekaanikot ovat luvanneet olla menossa mukana myös tulevalla kaudella. Kiitos jo etukäteen Jarkolle ja Arskalle. Haaveena on saada paljon ajoa alle, ajaa ehjä kausi ja saada kauden päätteeksi mitali kaulaan.
Blogia seuratessanne saatte tietää miten lähellä haaveen toteutumista mennään. Lumia odotellessa on vielä aikaa laittaa kelkkaa iskuun ja koittaa saada kuntotreenistä vielä viimeiset irti.

Lukekaa menneistä talvista lisää: http://tynkkynenmotorsport.com/

Jere Tynkkynen #227

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti